Endometriose, Lotgenoten

Daily Life #04 – De andere kant van endometriose

De titel van deze blogpost doet je misschien even fronsen. Als je het over endometriose hebt, heb je het in het algemeen over zaken als ongemak, pijn, verdriet, moeilijke keuzes en grote gevolgen. Allemaal nare dingen dus hoezo de andere dingen van endometriose, zijn er dan ook positieve dingen ???!!! Je hebt helemaal gelijk: endometriose is allerminst leuk. Alleen er is ook een andere kant aan endometriose die ik wil belichten, de dingen die je door de ziekte anders bent gaan ervaren, anders ziet. Een stukje persoonlijke groei en ontwikkeling. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat aan iets naars of een nare ervaring uiteindelijk ook iets positiefs zit. Vaak zie je dat niet als je er middenin zit en is het een constatering achteraf. Zoals iemand ooit eens tegen me zei: als de olifant in de porseleinkast zie je vrij weinig van alles er omheen, kijk je echter tegen zijn kont op de weg eruit, dan zie je alles meer in perspectief. 

De inspiratie voor dit blog kwam door een hernieuwd contact met oude bekende Angelique. Volgens mij was ze een van de eersten die regelmatig op mijn toenmalige dagboeksite reageerde, vragen stelde en haar verhaal vertelde. Later met het endo-forum was ze er zo ongeveer vanaf het eerste uur en heeft ze lange tijd een fijne en waardevolle bijdrage geleverd aan het forum, eerst als lotgenote en later als mede-moderator. We verloren elkaar uit het oog en toen ineens schreef ze hier een lief berichtje. Meteen kwamen de herinneringen op. Natuurlijk aan het forum want wat was dat een gouden tijd. Naast Angelique waren er nog een hele rits leuke gezellige dames en al snel ging het naast endometriose ook over alledaagse dingen en was er veel lol. Er kwam zelfs een meeting uit voort, met zo’n 15 dames streken we neer bij Karel V in Utrecht voor een high tea. Het was een prachtige dag en het was zo leuk om nu eens de gezichten achter de forummers zien. En buiten deze meeting waren er nog meer fijne herinneringen die opborrelden. Soms hele persoonlijke, soms forumgerelateerd.

Zoals ik zei, het was een geweldige tijd. Ik heb prachtige sterke en leuke vrouwen ontmoet die ik anders nooit zou zijn tegen gekomen. Het lotgenotencontact was fijn maar dat stukje extra, dat maakte het bijzonder. Vriendschap, betrokkenheid, een luisterend oor of in dit geval een lezend oog. En dat is dus een van de goede dingen die de endometriose mij heeft gegeven. Zoveel verschillende vrouwen met ieder een eigen verhaal, een eigen visie en eigen mening met een gemeenschappelijke factor: de endometriose. Ik heb zoveel van hen geleerd als mens en vrouw.

Maar er zijn meer goede dingen uit voort gekomen. Ik heb leren relativeren en loslaten. Ik heb leren genieten van kleine dingen zoals een bloem die gaat bloeien, het zonnetje dat mijn gezicht verwarmd, de vriendelijke begroeting op straat van een volstrekt onbekende. Als je zoveel narigheid meemaakt, zie je de goede momenten ineens een stuk scherper en duidelijker, kan je ze misschien wel meer waarderen dan daarvoor. Immers je weet ook hoe de keerzijde van de medaille is. Je realiseert je hoe kostbaar je gezondheid is, het leven is en hoe belangrijk het is te genieten van al het moois dat er is, van de mensen om je heen die je lief hebt. Zelfs op de meest zwarte, nare, helse endo-dag kan iets kleins als die bloem, die glimlach of een forumberichtje je dag weer een positieve wending geven.

Dus ja, endometriose brengt ook andere dingen in het leven. En ik vond het belangrijk om daar ook bij stil te staan tijdens de Endo Awareness Month.

Advertenties

2 gedachten over “Daily Life #04 – De andere kant van endometriose”

 1. Ik heb niet gefronst, maar had gelijk een vermoeden waar je verhaal heenging en ik ervaar het net zo. Ik heb hele lieve mensen leren kennen en ontmoet door de endo, en dat gebeurt nog steeds en daar ben ik erg dankbaar voor. Het laat je zien dat je het waard bent er te zijn en dat je goed bent zoals je bent ondanks alle ellende en pijn. En ook ik heb leren genieten van hele kleine dingen waar een ander misschien aan voorbij gaat. De pijn mag wegblijven maar de vriendschappen die ik er door heb gekregen wil ik graag behouden! 😉 Love you girls! 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Ha ja jij kent me te goed en weet al waar een blog heen gaat :-). Je hebt helemaal gelijk, de mensen die we hebben ontmoet als gevolg van de endo, leren je dat je als mens veel waard bent, dat je meer bent dan alleen ellende en pijn.

   Liefs, Fabi

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s