Endometriose

Gezond leven

De afgelopen 1,5 jaar ben ik zo’n 25 kilo afgevallen. Niet met een speciaal dieet, wel met een andere eetwijze en levensstijl. Daarnaast ben ik vorig jaar gaan bewegen. Simpelweg iets doen op structurele basis en binnen mijn mogelijkheden op mijn eigen tempo en kunnen. Zowel fysiek na jaren niets doen als endo-technisch. Langzaamaan werd en word ik fitter en sterker.

Onlangs kreeg ik de vraag of dit alles ook invloed had op de endo, op mijn ziekte. Een simpele vraag met een lastig antwoord. Want NEE, de endo zit er nog altijd die verdwijnt hierdoor niet. De ontstekingen en verklevingen die de pijn veroorzaken lossen niet op van een beetje sport en gewichtsverlies. Ik heb nog elke dag pijn, ik moet nog altijd gedoseerd omgaan met mijn energie en er zijn nog genoeg dagen dat ik ’s morgens wakker word en de lepels al op zijn, sterker nog dat de hele bestekla in de vaatwasser zit op het allerlangste programma dat er is.

En toch ook JA. Want ik merk ook dat ik sterker ben geworden, dat ik sneller herstel van een mindere dag of periode. Dat ik beter slaap en dat ik regelmatig genoeg lepels heb om de dagen redelijk goed door te komen. Het werkt allemaal niet zo door op de endo medisch gezien maar wel mentaal. Van bewegen krijg je ook energie, positieve energie.

Sinds begin dit jaar heb ik mijn 3x-per-week-workout-routine uitgebreid met regelmatig wandelen. Wat was ik trots in het begin dat ik 2,5 km had gelopen. Ik ! Couch-potato pur sang ! Inmiddels loop ik 5-7 km in een steeds hoger tempo. Na afloop ben ik moe tot doodmoe. En soms doet mijn buik dan zo zeer. De rest van de dag moet ik het echt rustig aan doen. Maar ik voel me ook voldaan, ik ben anders moe. De lekkere moe zeg maar en dan is de pijn ook beter te handelen.

En vooral, het voelt als een overwinning op mijn lijf en lichaam, alsof ik weer een stukje controle terug heb en de endo niet meer alleen aan het roer staat. Ook ik kan invloed hebben op hoe mijn lijf zich voelt en functioneert en daarmee het leven met endo een stukje aangenamer maken. Bewegen is zo goed voor een mens, niet alleen fysiek maar vooral mentaal.

Met endo zal het bewegen/sporten ook anders zijn dan vroeger of zoals andere mensen doen, binnen je mogelijkheden en kunnen zijn er vast wel opties. Al is het maar een rondje in je wijk of dorp op een zonnige middag met drie rustpauzes onderweg, dat maakt niet uit toch ? Je doet iig meer dan als je op de bank zit. Ik wist van mijzelf dat de sportschool en vaste avonden niet zouden werken endo-technisch gezien. Dus begon ik met een eenvoudige youtube-workout op mijn slaapkamer 3x per week 15 minuten en heb dat heel rustig uitgebreid op de momenten dat ik merkte dat het kon. En ook wel eens 1 of 2 weken niets gedaan omdat het te slecht met me ging. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die mijn sporten en beweging een lachertje vinden. Prima, ik ben gewoon trots op wat ik gaandeweg heb opgebouwd en geniet er volop van.

Advertenties

4 gedachten over “Gezond leven”

 1. Hoi, sinds kort lees ik met veel plezier deze blog. Lange tijd heb ik ‘alleen’ geprobeerd te dealen met mijn endometriose, omdat ik in een soort ontkenning was dat deze ziekte bij mij chronisch zou zijn. Nu dit wel het geval is, vind ik het ontzettend fijn om te lezen dat de klachten die ik heb en de muren waar ik tegen aanloop herkenbaar zijn. Op de een of andere manier maakt dat, dat ik mij hierdoor minder alleen voel en ook gesteund. Ik wil hierbij opmerken dat ik een heel groot en liefdevol vangnet van familie en vrienden heb, maar als je deze ziekte niet heb dan weet je niet wat het is. Dus dank je wel voor je blog! Liefs Lisa

  Liked by 1 persoon

  1. Hoi Lisa, dank je wel voor je berichtje en leuk dat je mijn blog volgt. Erg herkenbaar dat ‘alleen’ willen dealen met de endo, is denk ik een groot onderdeel van het acceptatieproces. Lieve familie en vrienden is ook zo fijn maar hoe goed ze het ook bedoelen, ze zullen het nooit helemaal kunnen begrijpen zoals een lotgenote doet.

   Ik hoop dat je je weg vind in je leven met endo en als deze blog daarbij kan helpen, is dat een prachtig compliment :). Alle goeds,

   liefs Fabi

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s