Endometriose

Over medicijnen en relativering

Pasgeleden was ik bij de tattoo-studio voor een ontwerpgesprek van mijn 2e tattoo. Daags daarvoor was er  in de media de nodige reuring over mogelijke verhoogde risico’s op kanker door het gebruik van tattoo-inkt in de huid. Uiteraard besprak ik dat ook met de tattoo-artist en we hadden een interessant gesprek over risico’s en een stukje relativering daarin. Want ongetwijfeld wordt er her en der inkt gebruikt die niet voldoet aan de strikte eisen die de geijkte verkoop-en importportalen stelt, immers iets importeren uit China zonder de herkomst of samenstelling te weten is nu eenmaal goedkoper. Wees dus alert, gebruik je verstand en ga niet zomaar met elke tattoo-artist in zee. En daarnaast relativeer ook een beetje, kijk om je heen. De hoeveelheid straling die om ons heen hangt van mobieltjes, computers en allerlei draadloze apparatuur, zou dat niet een veel bedreigender bron kunnen zijn ? Of de straling van een röntgen-foto of een scan, of bij het laseren van de huid ?

Ik moest daarbij terug denken aan de vele topics en gesprekken die destijds op het Endo-forum werden gevoerd over medicijngebruik. Want bij endometriose ben je al snel aangewezen op iets van hormonen en de link hormonen/kanker wordt vervolgens al snel gelegd of roept op zijn minst vragen op. En ja natuurlijk wil niemand aan de medicatie als het niet hoeft. Zeker bij hormoonmedicatie, al is het maar iets lichts als de pil, is het inmiddels algemeen bekend dat het je vaak mentaal en qua emoties en gevoel beïnvloedt en dat zonder meestal als prettiger wordt ervaren. Daarnaast ook de angst voor bijwerkingen of kanker als gevolg van de medicatie, zeker als er over dat laatste weer eens een (ongenuanceerd) artikel was gepubliceerd.

Mijn standpunt was en is altijd: medicatie zonder enige bijwerking is geen medicatie, dan heb je het over een placebo. Bijwerkingen horen erbij en je zult jezelf de tijd moeten gunnen om daar aan te wennen en tegelijkertijd een afweging moeten maken wat voor jou acceptabel is en wat niet. Ga alleen niet uit van hoe het was of is ZONDER medicatie want dat is een oneerlijke vergelijking.

Angst voor kanker als gevolg van medicatie is mijn inziens helemaal begrijpelijk maar ook een zinloze angst. Het schijnt dat als er kanker wordt geconstateerd dat de oorsprong, een gemuteerde cel, gemiddeld zo 10 jaar daarvoor heeft plaats gevonden. Dat maakt het praktisch onmogelijk af te leiden of de kanker door de medicatie komt of iets anders. Kanker is geen sinecure en ik ben me er van bewust dat dit veel vrouwen treft en dat de impact enorm is. Het punt is alleen, je kunt niet in de toekomst kijken.

Ook geef ik rondom de vraag medicatie wel/niet vaak het voorbeeld van een kennisje van mijn leeftijd. Zij werd ernstig chronisch ziek (geen endometriose) als gevolg van het gebruiken van de pil. Ik werd chronisch ziek als gevolg van het stoppen van de pil. Dus waar doe je nu goed aan ? Feitelijk is het een soort roulette en is het afwachten waar het balletje heen rolt.

Vandaar dat mijn mening is dat we ons niet teveel moeten laten leiden door angst en sensatie-verhalen. We hebben nu eenmaal een klote ziekte met vaak grote gevolgen op ons leven, toekomst en wensen. Zonder medicatie hebben velen van ons geen leven, of althans een kwalitatief slecht leven. Met medicatie kan de kwaliteit van dat dagelijkse leven zo enorm verbeteren: minder tot (misschien helemaal) geen pijn, kunnen werken, een sociaal leven kunnen hebben. Voor mij is dat enorm veel waard. Dan kies IK liever voor nu een zo fijn mogelijk dagelijks leven dan nu al in angst te zitten over wat er mogelijk ooit kan gaan gebeuren al dan niet door mijn medicijngebruik.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s