Endometriose

Wat is endometriose ?
Een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is, niet in het minst doordat de inzichten veranderen en niet elke arts daar even snel in mee gaat.

De ‘oude’ theorie
Destijds toen ik de diagnose kreeg (2002) was de gangbare theorie dat retrograde menstruatie de aanleiding was voor het ontstaan van endometriose. Het hoe en wat hiervan kun je lezen op deze pagina.

De ‘nieuwe’ theorie
Inmiddels zijn de inzichten wat genuanceerder. Men heeft vastgesteld dat endometriose-weefsel weliswaar lijkt op baarmoederslijmvlies maar niet exact hetzelfde is. Een belangrijke nuance in het doen van verder onderzoek naar de oplossing van deze ziekte. Via deze link kun je lezen hoe men steeds vaker tegen endometriose aankijkt.

In de praktijk gaat de oude theorie nog flink rond, zowel onder lotgenoten als onder artsen. Soms onkunde, soms laksheid ?? De mogelijke motivatie van een arts, kan ontluisterend zijn, gezien dit artikel.

Disclaimer 
Hoewel men inmiddels weet wat endometriose is, weet men nog altijd niet hoe het ontstaat en waarom de endometriose bij de ene vrouw tot ernstige proporties uitgroeit en bij de ander rustig blijft. Mocht je dus de diagnose endometriose krijgen dan wil dat nog niet perse zeggen dat je verschrikkelijke pijnen zult krijgen of dat je geen kinderen zult kunnen krijgen. Iedere situatie is uniek en vraagt dan ook zijn eigen behandeling. Wel is belangrijk dat de diagnose snel word gesteld zodat de groei in de gaten kan worden gehouden en er eventueel op tijd kan worden ingegrepen.

Via de lotgenoten-pagina kun je meer informatie vinden bij collega-sites en groepen.

Advertenties