Behandelingen

Wat zijn de behandelingen ?
Om maar gelijk een en ander duidelijk te maken : endometriose is een chronische ziekte! Afhankelijk van de plek(ken) en ernst van de endometriose kunnen klachten verminderen en hopelijk minimaal worden. Lange tijd werd aangenomen dat pas na verwijdering van de eierstokken of na de overgang, waarbij de maandelijkse cyclus stop, de endometriose waarschijnlijk zullen uitdoven of de klachten grotendeels verminderen. Inmiddels is men van die aanname/stelling terug gekomen, simpelweg omdat gebleken is dat veel vrouwen ook na deze rigoreuze stappen pijnklachten blijft houden. Meer hierover kun je vinden in dit stuk op de Facebook-pagina van Endometriose Awareness Nederland .

Anno 2018 is de insteek dat endometriose alleen via daadwerkelijk wegsnijden kan verdwijnen. Een gedachtegang die ook best logisch is natuurlijk.   Het is echter te kort door de bocht om te stellen dat endo DUS te genezen is door het ‘even’ weg te snijden.  Locatie en ernst van de endometriose speelt een grote rol, en daarnaast de kunde en ervaring van de gyneacoloog die opereert. Zo ligt er in mijn buik een dikke laag aan verklevingen over alle organen heen. Onder deze verklevingen zitten endometriose-haarden en daarnaast zijn organen aan elkaar ‘gegroeid’ door de verklevingen. Dat is iets wat niet ‘even’ weg te snijden is.

De diagnose Endometriose zal pas definitief kunnen worden gesteld als de arts de buik van binnen heeft kunnen bekijken. Dit wordt over het algemeen gedaan via een zogenaamde Laparoscopie: een kijkoperatie in de buik. Dit gebeurt meestal via een dagopname in het ziekenhuis. Je wordt onder gehele narcose gebracht en via 3 kleine sneetjes in de onderbuik kan men via cameraatjes de boel goed bekijken. Indien mogelijk zal men proberen cystes en verklevingen al vast weg te halen. Aan het eind van de dag mag je weer naar huis. De operatie op zich valt mee, je zal een paar dagen wat buikpijn en spierpijn hebben en misschien wat vloeien. Ook zal je een tijdje wat moe zijn en veel moeten/willen rusten. Na een week of 2 ben je weer helemaal hersteld.

Als na de laparoscopie bekend is hoe het er van binnen uitziet en in welke gradatie de endometriose is, zal de arts een vervolgbehandeling voorstellen. De volgende behandelingen zijn voor handen:

* afwachten
* medicijnen
* buikoperatie
* een combinatie van een of meerdere van deze behandelingen

Afwachten
Bij lichte endometriose en met lichte pijnklachten zal er meestal in 1e instantie een afwachtende houding zijn. Men zal de endometriose in de gaten blijven houden en eventueel pijnstillers voorschrijven om de pijn tijdens de menstruatie te bestrijden. Afwachten wordt ook regelmatig gekozen als er sprake is van een actieve kinderwens. Ook met endometriose kun je (in principe) zwanger worden.

Medicijnen
Je kunt onderscheid maken tussen 2 soorten medicijnen: pijnbestrijdend / ontstekingsremmend of hormonale medicatie. De eerste groep wordt vaak voorgeschreven als er een afwachtende houding is en is bedoeld om de pijn te bestrijden, voorbeelden hiervan zijn paracetamol, ibuprofen, femex of naproxen. Deze medicijnen hebben niet veel bijwerkingen. Bij langdurig / chronisch gebruik van pijnstillers is het raadzaam een maagbeschermer er naast te slikken, bijvoorbeeld Omeprazol.

Binnen de hormonale medicatie zijn er grofweg 3 categorieën. Allen met het doel de natuurlijke cyclus te onderdrukken of stil te leggen.

  1. Anti-conceptie pil: hiermee voorkom je een ei-sprong en de verhoogde oestrogeenspiegel. Door geen stopweek te houden maar door te slikken voorkom je een menstruatie en de daarbij behorende klachten. De pil is naar mijn idee het lichte qua medicijnen en voor veel vrouwen afdoende.
  2. Progestiva zoals orgametril, provera of wat minder gangbaar: primolut. Deze medicijnen bevatten progesteron, er is geen stopweek en dus geen menstruatie. Ik omschrijf het altijd in Jip-en-Janneke-taal als ‘een zware versie van de pil’. De samenstelling is beduidend anders dan de pil, de bijwerkingen zijn ook heviger.
  3. GnRH analogen zoals Lucrin, Zoladex en Decapepthyl. Deze medicijnen zijn het meest ingrijpende omdat het lichaam in een kunstmatige overgang wordt gebracht.  Bij deze kunstmatige overgang horen dan ook de bijbehorende verschijnselen. Afhankelijk van het gekozen medicijn kan dat varieren van opvliegers en nachtelijk zweten tot gewichtstoename, acne, overbeharing, zware stem. Deze medicijnen worden meestal voor een periode van 3 tot 9/12 maanden voorgeschreven.

Buikoperatie
Een buikoperatie of schoonmaak-operatie is over het algemeen een ingrijpende operatie met een langdurig herstel. Er zal een incisie overlangs in de onderbuik, net boven de schaamstreek worden gemaakt. De arts zal daarna endometriose-haarden en eventuele cysten kunnen verwijderen. Meestal zul je een aantal dagen in het ziekenhuis verblijven en eenmaal thuis staat er nog 6 tot 8 weken herstel eer je meer alles mag (en kan) doen.

Inmiddels heeft men ervaren dat wegsnijden een betere optie is dan weg branden. Op de Facebook-pagina van Endometriose Awareness Nederland vind je diverse bestanden met meer informatie rondom operaties, zowel praktische als inhoudelijke.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s