De nieuwe theorie

De visie van retrograde menstruatie wordt steeds meer losgelaten. Geconstateerd is dat endometriose-weefsel weliswaar lijkt op baarmoederslijmvlies maar dat het niet identiek is. Onderstaande tekst vat de huidige denkwijze over endometriose samen.
Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat enigszins lijkt op de bekleding van de baarmoeder (het baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder wordt gevonden waar het niet thuishoort. Dit abnormale weefsel bevat endometrieke klieren en stroma.

De klieren scheiden stoffen af ​​die de omliggende weefsels irriteren, waardoor het omliggende weefsel soms gaat bloeden. Het immuunsysteem reageert op de afgifte van deze stoffen door ontstekingseiwitten vrij te maken die zich naar de plaats van de ziekte haasten en zwelling en ontsteking veroorzaken.

De ziekte zelf en de ontstekingsreactie op de ziekte kan de patiënt ernstige (bekken)pijn bezorgen. Na verloop van tijd kan littekenweefsel ontstaan ​​en strengen/banden van littekenvorming kunnen ontstaan, waarbij de bekkenorganen aan elkaar worden geplakt (verklevingen).

Veel patiënten zullen merken dat hun symptomen tijdens hun maandelijkse cyclus fluctueren. De pijn kan verergeren ten tijde van de menstruatie en soms ook tijdens de eisprong. Er wordt aangenomen dat deze fluctuaties toe te schrijven zijn aan veranderingen in hormoonniveaus die de activiteit van de endometriose beïnvloeden.
Endometriose bevat oestrogeen- en progesteronreceptoren. Deze receptoren beïnvloeden de ziekteactiviteit door te reageren op de niveaus van oestrogeen en progesteron in de omgeving. De meest voorkomende plaats van endometriose is het peritoneum, een saran-achtige wikkeling die de binnenkant van het bekken en de bekkenstructuren bedekt.
De meeste vrouwen met endometriose hebben vlakke oppervlakkige laesies met betrekking tot het peritoneum die niet via beeldvorming (echografie, CT of MRI) kunnen worden gedetecteerd. In sommige gevallen zijn de laesies echter diep en invasief en kunnen ze de blaas, de dikke darm, urineleiders, eierstokken en zelfs verre plaatsen zoals het diafragma omvatten.
Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 10 vrouwen last heeft van endometriose, wat overeenkomt met ongeveer 176 miljoen vrouwen wereldwijd. Endometriose discrimineert niet op leeftijd, etniciteit of sociaaleconomische status. Het kan van invloed zijn op vrouwen in elke levensfase en in elke levensfase: tienerschoolmeisjes, moeders, vrouwen met een kinderwens ​​en vrouwen na de menopauze.
De ziekte kan invloed hebben op alle aspecten van de kwaliteit van leven van een meisje of vrouw. Veel vrouwen lijden jarenlang en bezoeken meerdere artsen voordat ze uiteindelijk een diagnose krijgen. De diagnostische vertraging vanaf het begin van de symptomen tot de diagnose varieert gemiddeld van 7 tot 10 jaar.
Endometriose kan worden vermoed als een vrouw lijdt aan bekkenpijn, cyclische pijn, pijnlijke seks, pijnlijke stoelgang, pijnlijk urineren en / of gastro-intestinale symptomen. GI-symptomen kunnen diarree, constipatie, misselijkheid, winderigheid, een opgeblazen gevoel en intestinale krampende pijn zijn. Tijdens het bekkenonderzoek kan de patiënt specifieke gebieden van gevoeligheid en pijn melden. De arts kan nodulairiteit achter de baarmoeder van de patiënt detecteren.
Een daadwerkelijke diagnose is alleen mogelijk via een operatie, waarbij biopten worden verkregen van gebieden met abnormaal weefsel, naar een patholoog worden gestuurd voor microscopische inspectie en de aanwezigheid van endometriumachtige klieren en stroma worden bevestigd.
De minder bekende feiten over endometriose:
  • Wist u dat endometriose kan aanhouden in de menopauze?
  • Wist u dat in zeer zeldzame gevallen endometriose is aangetroffen met betrekking tot de longen, hersenen, ogen, nieren en lever?
  • Wist u dat de oudste patiënt die ooit voor endometriose werd behandeld in de 80 was?
  • Wist u dat anekdotische meldingen van endometriose teruggaan tot 1825 voor Christus in de Kahun-papyrus in het oude Egypte?
  • Wist u dat endometriose is gemeld bij doodgeboren vrouwelijke foetussen, prepuberale meisjes, mannen die worden behandeld voor prostaatkanker en vrouwen die zonder baarmoeder worden geboren?
Bron: Vital Health Endometriosis Center
vertaald door & met toestemming geplaatst van Endometriose Awareness Nederland
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s