De oude theorie

Endometriose & retrograde menstruatie

Toen ik in 2002 de diagnose endometriose kreeg was onderstaand de theorie van toen. Retrograde menstruatie als oorzaak van endometriose. Inmiddels is de zienswijze een stuk meer genuanceerd. Toch wil ik deze theorie laten staan, er zijn nog steeds heel veel artsen die onderstaand als uitleg geven. Gemakshalve spreek ik dan ook over ‘de oude theorie’. 

In de baarmoeder bevindt zich baarmoederslijmvlies. Onder invloed van de maandelijkse cyclus bouwt dit baarmoederslijmvlies zich op ter voorbereiding op de ontvangst van een bevrucht eitje. Als na ongeveer 28 dagen geen bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt dit baarmoederslijmvlies grotendeels afgestoten: het gaat bloeden en verlaat het lichaam via de schede (de menstruatie).

Het komt voor dat delen van het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terecht komen. Dit noemt men retrograde menstruatie. Deze delen hechten zich aan andere organen in de buikholte zoals op de eileiders, buitenkant baarmoeder, darmen, blaas. Soms komt er baarmoederslijmvlies terecht in de eierstokken.

Het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder gaat dus ‘meedoen’ in de maandelijkse cyclus: het wordt opgebouwd en gedeeltelijk afgestoten en gaat dus mee menstrueren. De buikholte is in principe een “open” ruimte waardoor de bloeding van de delen op eileiders, baarmoeder, darmen, blaas gedeeltelijk kan worden afgevoerd.

Wat anders is het als endometriose zich bevindt in de eierstokken. De bloeding kan hier niet weg en er vormt zich een blaasje met bloed, een cyste. Doordat er geen afvoer van bloed is zal deze cyste in de loop der tijd steeds groter worden. In de cyste bevindt zich oud bloed wat donkerbruin van kleur is. Deze cystes worden daarom ook wel aangeduid als “chocolade-cyste”.

endo1Op bijgaand plaatje zie je hoe endometriose zich heeft gehecht en dat er een chocolade-cyste (rechts) is ontstaan. De endometriose op de organen en de cystes groeit onder invloed van de maandelijkse cyclus. In de loop der tijd kunnen “verklevingen” (Adhesis) ontstaan tussen organen, d.w.z. baarmoeder en eileider (bijvoorbeeld) zitten aan elkaar vast gekleefd door de endometriose. In zo’n situatie is er natuurlijk sprake van een ernstige vorm en zal een uitgebreide behandeling nodig zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s