Symptomen

Wat zijn de verschijnselen van endometriose ?
Endometriose is eigenlijk een stiekeme en gemene ziekte. Het is niet zo dat je er van de een op de andere dag ineens last van hebt. De klachten zijn divers en (vooral in het begin) eigenlijk een beetje vaag waardoor je er niet echt bij stilstaat. In de loop der tijd zal je (soms achteraf) merken dat je klachten steeds meer verergeren en/of dat er meer klachten bijkomen.

Meestal is het eerste teken een steeds pijnlijker wordende menstruatie. Oke, menstruatie is nooit leuk en je hebt altijd wel wat buikpijn maar meestal kom je weg zonder pijnstillers en zodra de menstruatie goed door is, is de buikpijn ook grotendeels weg. Enfin, dan merk je dat je de 1e dag toch maar een paracetamol neemt; een paar maanden later moet je de 2e dag ook maar een paracetamol enz.enz. Uiteindelijk heb je zoveel buikpijn dat het die eerste dagen je dagelijks functioneren danig belemmert en je eigenlijk alleen maar op de bank/bed kan liggen…. en laat me een ding zeggen: DIT IS DUS NIET NORMAAL !! De menstruatie is een natuurlijk iets en hoort zeker wel bij de vrouw maar wel zodanig dat je je normale activiteiten moet kunnen voortzetten. Helaas wuiven de meeste artsen de klacht weg met “het hoort erbij”. Nu, als je je steenvast op de eerste dagen van je menstruatie moet ziek melden op school of werkt om dat je letterlijk kromloopt van de buikpijn dan kan je niet meer zeggen “het hoort erbij” !!

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende verschijnselen bij endometriose. Niet alle klachten hoeven van toepassing te zijn maar een combinatie komt wel vaak voor. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

* pijnlijke menstruaties waardoor je een of meerdere dagen niet meer (normaal) kan functioneren
* langdurige menstruaties (dus langer dan 7 dagen)
* extreem veel bloedverlies en grote stolsels
* continue moe zijn
* blaas & darmproblemen (darmkrampen, verstopping, pijn in de blaas e.d.)
* rugpijn (vooral lage rugpijn waarbij uiteindelijk de hele rug verkrampt)
* pijn tijdens of na het vrijen
* ovulatiepijn aan 1 of beide eierstokken (bij een normale eisprong voel je of links of rechts een paar uur steken, bij ernstige endometriose voel je langdurig pijn aan zowel de linker als de rechterkant van je onderbuik)

Bij ernstige endometriose kan (uiteindelijk) de eisprong uitblijven of het gesprongen eitje kan niet weg uit de eierstok waardoor er dus geen zwangerschap mogelijk is.

Zoals al eerder gezegd: de (pijn)klachten nemen in de loop der tijd langzaam toe.. in het begin heb je het waarschijnlijk niet eens door. Ook combineer je bepaalde klachten niet altijd met elkaar. In eerste instantie zal de pijn voornamelijk zijn in de eerste dagen van de menstruatie, dan enige dagen ervoor of erna, uiteindelijk kun je een groot deel van je maandelijkse cyclus pijn hebben.

Het is niet mijn bedoeling hier een horrorverhaal neer te zetten. Heel veel vrouwen hebben een lichte vorm van endometriose waarbij zij het prima redden met af en toe een paracetamol, behalve het in de gaten houden van de groei hoeft er weinig actie te worden ondernomen. Verder zijn er vrouwen met lichte endometriose die heel veel pijn ervaren en er zijn vrouwen met een ernstige vorm van endometriose die slechts lichte pijnklachten hebben. De ernst van de pijn e/o klachten is dus niet persé gerelateerd aan de ernst van de endometriose. Onderzoekers hebben tot op heden geen verband kunnen leggen tussen de pijn en de gradatie van de endometriose. Het ligt er ook maar aan waar de endometriose zich precies bevindt.

Meer informatie (ook over onderzoeken) kun je vinden via de lotgenoten-pagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s